English

 

De Virtuele Senaatszaal

In de senaatszaal van het academiegebouw hangen portretten van hoogleraren uit het verleden, zie het plaatje hierboven. In het kader van de viering van het Johanna Westerdijk-jaar hebben studenten van het masterprogramma Game and Media Technology een virtual reality versie van de senaatszaal gemaakt, waarin de portretten zijn vervangen door fotoportretten van huidige vrouwelijke hoogleraren aan de Universiteit Utrecht. Deze portretten zijn gemaakt voor de portrettengalerij die ter gelegenheid van de "Westerdijkviering - 100 jaar vrouwelijke hoogleraren" sinds 6 maart 2017 aan de wand hangt van zaal 1636 in het Academiegebouw.
Hieronder vindt u drie verschillende manieren om deze te bekijken: door handmatig rond te kijken (op een computer of smartphone), automatisch rond te kijken (op een smartphone), of te bekijken in een virtuele omgeving (op een smartphone in een 3D-viewer).

Handmatig rondkijken

In de afbeelding hieronder kan u op de computer met de muis het beeld draaien, en op de smartphone kunt u dat doen door te swipen. In deze afbeelding kunt u ook inzoomen. (Als het plaatje niet wordt geladen, dan zou uw browser het laden van de benodigde plugin kunnen blokkeren, in welk geval u handmatig de "mixed content" blokkering dient te deactiveren, of een andere browser dient te gebruiken, b.v. Chrome.)

Automatisch rondkijken

Als u onderstaand beeld in de internet-browser op uw smartphone bekijkt, dan draait het beeld mee als u de smartphone beweegt. Op de computer kan u alsnog met de muis het beeld draaien.

Virtuele omgeving

Als u bovenstaand beeld in de Chrome browser op uw smartphone bekijkt, zie u rechtsonder in het beeld een icoontje van een virtual reality bril. Wanneer u daar op klikt, en de smartphone in een 3D VR-viewer plaatst, dan bekijkt u de senaatszaal als een 3D stereo-beeld.

Het ziet er nog beter uit door hier een beeld van hoge resolutie te downloaden. Gebruik bijvoorbeeld deze app om het te bekijken in een 3D VR-viewer. De app heeft een "My Photos" folder, waar de gedownloade foto geselecteerd kan worden om te bekijken als een 3D stereo-beeld in een hoge resolutie.

De makers

Deze virtuele versie van de senaatszaal is gemaakt door Yan Li Jiang en Daniël van der Born. Zij zijn masterstudenten van het research masterprogramma Game and Media Technology, en ze hebben deze virtuele senaatszaal gemaakt in een studie naar technieken om portretten van hun achtergrond los te snijden, en in te plakken in een panoramafoto.

    

De fotoportretten van de vrouwelijke hoogleraren zijn gemaakt door Wieke Eefting.

Meer informatie

Om de foto's van de virtuele senaatszaal te kunnen zien moet de browser of telefoon modern genoeg zijn:

Android: 4.4 of hoger
iOS: 8 of hoger
PC / Laptop: Chrome, FireFox, Safari, Internet Explorer 11, Edge, Opera, Vivaldi

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Remco Veltkamp.